Röportaj: Berna MEMİŞ

474. Mesir Şenlikleri için geri sayım başladı. 22-27 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan Mesir Festivali etkinlik programı belli oldu. Her yıl düzenlenen mesir festival programının bu yıl, önceki yıllara fark atması bakımından daha değişik etkinliklerle kutlanacağını açıklayan Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, "Etkinlik programımız taslak haliyle belli oldu. Düzenleyeceğimiz basın toplantısı ile programı Manisalılara duyuracağız.  Manisa Valiliği, Manisa Büyükşehir Belediyesi ve Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği'nin bir araya gelerek oluşturduğu komitemiz şenliklere ev sahipliği yapacak. Programı hazırlarken, hafızalarda güzel anılar bırakacak ve unutulmayacak farklı etkinliklerin olması için özenle çalışıldı" dedi.

13 AYRI ÜLKEDEN KONUKLAR GELİYOR
    Bu yılki festivalde yerel sanatçılara da yer verileceğini dile getiren Ufuk Tanık, halk konserlerine katılacak olan ünlü sanatçı isimlerin ise henüz belirlenmediğini kaydetti.  Tanık, "Festival programımız yine dolu dolu olacak. Şehrin her noktasında farklı etkinlikler ve aktiviteler yapılacak. Gösteriler, halk konserleri, sergiler, sanat etkinlikleri, sportif ve kültürel faaliyetler  ile Manisa bir hayli hareketlenecek" dedi.  "13 ayrı ülkeden 500'e yakın yabancı konuğun kendi kültürlerine özgü halk gösterileri yapacağını vurgulayan Tanık, "Ayrıca bu sene  Mesir Dünya Geleneksel Sağlık Günleri ile bir hafta boyunca alternatif tıp konusunda farklı seminerler düzenlenecek" dedi.

AVŞAR KIZI VALİ SAVAŞ'LA TENİS MAÇI YAPACAK
    22- 27 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek olan Mesir Festival Haftası'nın, 27 Nisan Pazar günü Sultan Cami Külliyesi'nden halka mesir saçılmasıyla sona ereceğini dile getiren Tanık, "27 Nisan - 3 Mayıs tarihleri arasında ise Hülya Cup Mesir Turnuvası düzenliyoruz.   Turnuvaya 200'e yakın sporcunun katılması bekleniyor. Turnuvanın sonunda 3 Mayıs tarihinde düzenlenecek ödül törenine Hülya Avşar katılacak. Hülya Avşar, Vali Abdurrahman Savaş ve benim de katılacağım bir gösteri maçında bizlerle tenis oynayacak. Böylece mesir festivali bu sene iki hafta sürmüş olacak" dedi.

5 TON MESİR SAÇILACAK
    Bu yıl Sultan Cami kubbe ve minarelerinden toplam 5 ton mesir macununun saçılacağını söyleyen Tanık, "Önemli olan bir geleneğin devam ettirilmesi.  Saçılan mesir macununu derneğimiz finanse ediyor. 5 ton mesir macunu yaklaşık bir saatte saçılıp bitiriliyor. Daha fazla da mesir macunu yapabiliriz. Ancak kararında ve tadında bırakmak en doğrusu. Bildiğiniz gibi büyük bir izdiham yaşanıyor. Sabahtan akşama kadar mesir macunu saçılması büyük sorunlara yol açabilir" dedi.

UNESCO SESİMİZİ DÜNYAYA DUYURUYOR
    Mesir festivalinin, geçtiğimiz yıl Unesco'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine girmesiyle geleneğin tescillendiğini vurgulayan Tanık, "Eskiden mesiri bir şekerleme olarak görüyorlardı. Artık geleneğin önemi ortaya konmuş oldu. Unesco'ya üye olan 100'e yakın ülke var. Dijital ortamda yıl içinde hazırlanan broşürlerde Manisa Mesir Festivali'nin de adı geçiyor. Hiç bilmeyen bir insan, hangi ülkede ne festivali olduğunu bu listeden öğrenebiliyor. Bu yönden bakıldığında Manisa'ya zaman geçtikçe festivale katılmak üzere daha çok yabancı misafirin gelecek" dedi.

HAKİKİ MESİR MACUNU NASIL OLMALI?
    Hakiki mesir macununda bal kullanılmasına yönelik eleştirileri cevaplayan Ufuk Tanık, "Piyasada satılan mesir macunları ile ilgili sık sık bu tür açıklamalar yapılıyor. Vatandaş piyasada satılan mesir macunları içerisinde en çok Manisa'yı Mesir'i Tanıtma ve Turizm Derneği olarak bizim ürettiğimiz macuna rağbet gösteriyor.  Biz geleneğe en yakın şekliyle mesir macunu üretiyoruz.  Mesir macununun orjinalinde 80 küsür baharat bulunuyor. Ancak günümüzde bu baharatların pek çoğu bulunmuyor. Biz de adet olduğu üzere, islamda uğurlu olarak kabul edilen 41 sayısını kullanarak, mesir macununu 41 çeşit baharat ile hazırlıyoruz.  Mesiri balla değil doğal şeker kullanarak yapıyoruz. Camiden saçılan mesire vatandaşın büyük ilgi göstermesinin sebebi okunmuş olmasıdır. Müftümüz tarafından okunan dualı mesir macunu halkımıza saçılıyor" dedi.

MACUN-İ MESİR MARKASI GÜVEN VERİYOR
    5 ton mesir macununun yaklaşık 150 bin liraya mal olduğunu dile getiren Tanık, "Biz dernek olarak yıl boyunca yaklaşık 350 bin lira değerinde mesir macunu üretiyoruz. Resmi kurumlar, okullar, STK'lar gibi pek çok kurum ve kuruluşa ücretsiz mesir veriyoruz. Manisa'nın ve mesirin tanıtımına katkıda bulunuyoruz. Bunun dışında piyasada satışa sunuyoruz. Macun-i Mesir markasıyla  geleneğe en yakın mesiri biz üretiyoruz Ayrıca üretim aşamasında 20 işçimiz çalışıyor. İstihdamda bulunuyoruz. Tüm kazanılan para halk kültürünü tanıtmak amacıyla kullanılıyor. Bu dönem çıkardığımız  iki kitap ile de Manisa'nın tanıtımına yeni bir değer kazandırdık" diye konuştu.